Schoon drinkwater, een recht voor iedereen!
Je bent hier:  Home  /  Nieuws  /  PKN Westergeest-Oudwoude-Triemen steunt Rwanda

PKN Westergeest-Oudwoude-Triemen steunt Rwanda

PKN Westergeest-Oudwoude-Triemen steunt Rwanda

Het komende seizoen wil de gemeente gezamenlijk geld gaan inzamelen voor de realisatie van een regenwateropvang, een WaterPurifier en een drinkwateropslag in het dorpje Kagarama in Rwanda. Samen met Jan Dros van stichting Multimodus, die reeds langere tijd actief is in Rwanda,  gaf Leo Groendijk van Water for Everyone een beeld van de problematiek in het dorp Kagarama en er werd uit de doeken gedaan hoe het waterprobleem zal worden aangepakt.

Kinderen en ouderen gingen na de toelichting in de kerk aan de slag met het bouwen van een heuse waterput in de kerk, en er werd gezongen en de jongeren maakten een prachtig filmpje over water.

Het project.


Stichting Multimodus wil samen met het anglicaanse bisdom Shyogwe in Rwanda en Stichting “Water for Everyone” een drinkwatervoorziening bouwen voor een medische post (dispensary) in het bergdorpje Kagarama.
Een hele uitdaging omdat Kagarama moeilijk bereikbaar is en ver verwijderd van de grote steden. Juist daarom vinden wij dat we de circa 20.000 mensen in dit gebied moeten helpen met het opzetten van een betere medische voorziening. Schoon drinkwater is van essentieel belang om dat te doen slagen.


Het dorpje Kagarama
Kagarama is een klein dorpje aan een zijtak van de Kagera rivier. Met zo’n 4600 inwoners een relatief klein dorpje maar wel met een kernfunctie voor de 15.000 mensen in de bergen er omheen.

In het midden van het dorpje zijn wat kleine winkeltjes en een dispensary, zeg maar een soort medische post waar mensen terecht kunnen voor algemene kwaaltjes. Ernstige gevallen worden doorverwezen naar de dichts bijzijnde Health Center 15 km verderop.

De microscoop is het belangrijkste instrument binnen de post. Op eenvoudige manier kan de laborant via het “vergrootglas” en de vele voorbeeldafbeeldingen veelal zien wat de patiënt mankeert. Zijn er wormen in het spel of zit er te veel suiker in de urine.

In 2009 is het gebouw er naast aangekocht (zie bruine gebouw op de foto). Men wil er een consultatiebureau van maken. Het geven van voorlichting aan jonge meisjes en -vrouwen is één van de kernactiviteiten van het Bisdom. Straks is dat ook mogelijk in Kagarama.

Het drinkwaterproject
Wat is er zoal voor nodig om de dispensary dagelijks van zo’n 600 liter schoondrinkwater te voorzien?
1. Een geëgaliseerd en verhard oppervak bovenaan de heuvel waar het regenwater wordt opgevangen en naar een waterbassin wordt geleid. Onderweg een aantal natuurlijke zandfilters om het grofvuil te filteren.
2. Een waterbassin voor minimaal 15.000 liter regenwater. Hiermee kan men de droge tijd van 3 maanden redelijk overbruggen.
3. Op het eindpunt in de dispensary een regenwatertank van 3000 liter en een WaterPurifier (waterzuivering)  plaatsen met een minimale capaciteit van 600 liter per dag en…
4. … een (1000 liter) schoondrinkwatertank van waaruit het schone drinkwater wordt afgetapt. Dit water wordt regelmatig gedesinfecteerd om de kwaliteit te garanderen.

Heel belangrijk is dat de hierboven genoemde activiteiten 1 en 2 voor 1 juli 2012 is gerealiseerd. Men is dan nog in staat genoeg water te bufferen om de 3 opvolgende maanden van droogte te overbruggen.
Het plaatsen en testen van de waterfilterinstallatie wordt door mensen uit Nederland gedaan.
Samen redden we het
We zijn er van overtuigd dat dit project gaat slagen. Waarom?
Omdat we dit project met heel veel mensen samen doen. Iedereen zijn deel.
Of het nu een boer is die voor ons een gat graaft bovenop een heuvel in Rwanda of mensen in Nederland die in ons geloven en steunen met een gift. Samen doen we het toch maar even en dat voelt heel goed.

In Rwanda zeggen ze “Bishyze Hamwe” (we doen het samen)

Donateur worden?

U kunt eenvoudig donateur worden van Water for Everyone.

Er zijn diverse manieren om uw steun te geven aan het verwezenlijken van ons doel!

Via IDEAL online snel en gemakkelijk een gift geven.

 

Water for Everyone is een door de belastingdienst erkende ANBI. (algemeen nut beogende instelling)

Hiermee zijn bijv uw giften of donaties fiscaal aftrekbaar.  (erkend m.i.v. 1 jan 2011).  Een Overeenkomst Periodieke gift in geld formulier is hier te downloaden.

Water for Everyone wil principieel geen CBF keurmerk dragen vanwege de kosten die dit van onze kas vraagt. (250 Euro) We besteden dit door u aan ons gedoneerde geld liever aan de uitvoering voor ons doel.

Adres & contactgegevens

Stichting Water for Everyone
p/a Cantecleer 51
9291 AR Kollum, Nederland
Tel: +31 (0) 511 452766 / +31 (0)58 2846215  

e mail: info@waterforeveryone.nl

Voor giften: ING bank: NL13INGB0004251296 t.n.v. Stichting Water for Everyone te Kollum.

Water for Everyone is een Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI)

KvK 01179199   

RSIN 8221.90.394   

Contactformulier

Leo Groendijk
initiatiefnemer van Stichting Water for Everyone

 "de kennis en ervaring uit je dagelijkse werk mogen gebruiken voor een stichting als deze is voor mij persoonlijk een zeer waardevol iets. 

Een prachtig mooi gezegde van de Chinese wijsgeer Ziao Ling was en is: "Geef een man een vis en je voedt hem voor een dag. Leer hem vissen en je voedt hem zijn leven lang."