Schoon drinkwater, een recht voor iedereen!
Je bent hier:  Home  /  Nieuws

Nieuws

Voor overzicht nieuwsbrieven klik hier.  

ENCOR helpt Tanzanianen naar water te boren

26 dec 2022 20:14 uur

 

ENCOR bodemwarmte uit Marum helpt ons met kennis en hun ervaring bij de aanschaf en het gereedmaken van een kleine mobiele grond boor installatie die op termijn in Tanzania gebruikt gaat worden om naar water te boren. De aanschaf is mogelijk gemaakt door een donatie vam de Diaconie van de PKN te Burum.

Het boren naar water is een van de speerpunten voor Water for Everyone waarmee we mensen in de derde wereld willen helpen naar water te zoeken nu de regen in deze landen meer en meer onvoorspelbaar wordt. 

Nieuwe drinkwater tappunten in Kilangala, Tanzania

8 jul 2022 19:20 uur

Afgelopen maand is de laatste hand gelegd aan de aanleg van een 6 tal nieuwe drinkwater tappunten in het oostelijk deel van het dorp Kilangala (mission).

In het voorjaar zijn twee nieuwe stenen opslag tanks gemetseld en een opvangbassin bij een nieuw gevonden bron in het dorp. Het water uit die bron wordt nu gebruikt voor de watervoorziening in Kilangala.

De westeijke bron van het dorp gaf niet voldoende water en derhalve is een paar jaar geleden het besluit genomen een nieuwe bron te ontsluiten en te gebruiken.

Water for Everyone heeft de materialen gesponsored en de eigen bevolking heeft het werk uitgevoerd.

12 Juni j.l. was er een feestelijke opening van een van de nieuwe tap punten door de voorzitter van Water for Everyone, Leo Groendijk. Leo was samen met zijn vrouw Stien en dochter Trynke met haar vriendin Mercedes op bezoek in het dorp. Naast de waterzaken zijn er ook een paar korfbal clinics gegeven door Stien en Trynke.

Het dorp kan nu beschikken over voldoende drinkwater en er wordt gewerkt aan uitbreiding van het distributiesysteem zodat ook beide scholen in het dorp voldoende water kunnen tappen.   

    Een van de nieuwe watertappunten in het dorp

 De eerste emmer water getapt door voorzitter Leo Groendijk en dorpsleider Aron Simae

Boren naar water in Kilangala eo (Tanzania)

30 mei 2022 19:21 uur

Voor de lokale boeren in Kilangala en omgeving gaan we proberen te boren naar grondwater. De afhankelijkheid van regenwater is groot en daardoor dreigen oogsten te mislukken. Om de boeren meer zelerheid te bieden voor goede oprengsten gaan we in kilangala en omstreken proberen te boren naar diep grondwater. M.b.v. hulp door advies van firma REMON waterbehandeling uit Marum is een kleine mobiele boorinstallatie aangekocht die op dit moment onderweg is naar Dar es Salaam. Het is een proces van leren en ervaring opdoen met de techniek van het boren. Hieronder een afbeelding van aangeschafte de boorinstallatie. De aanschaf is mogelijk gemaakt door een donatie van de diaconie van PKN Burum.

Nieuwe materialen voor praktijkonderwijs in Sumbawanga

14 apr 2022 20:49 uur

Afgelopen jaar is er een container met houtbewerking gereedschap naar Kilangala verzonden. Een deel van de container was gereserveerd voor nieuwe leermiddelen voor de ARSS school in Sumbawanga, een uur rijden vanaf Kilangala.

Op school wordt nu praktijkles gegeven in Scheikunde, Biologie en Natuurkunde. Een deel van de leermiddelen is reeds in gebruik maar deze zomer gaat Leo Groendijk voor Water for Everyone samen met zijn vrouw Stien Kooistra naar Sumbawanga om daar het resterende deel uit te pakken, te installeren en de leraren trainen in het gebruik. De nadruk zal iiggen op toepassing van de leermiddelen in het onderwijs op het terrein van water, milieu en energie.

Water leren analyseren en beoordelen op kwaliteit, water behandelen, energie opwekken met zonne eenergie en aandacht voor hygiene en sanitatie. Hergebruik van materialen en het verwerken van afval.

Op de foto een aantal leerlingen en leraren met een deel van de nieuwe leermiddelen aan het werk.Toppers die aan een gezonde en duurzame ontwikkeling werken van Tanzania.

Gehele drinkwatervoorziening Kilangala gereed!!

13 apr 2022 17:45 uur

Na het bouwen van een extra opslagtank voor drinkwater is er afgelopen jaar ook gewerkt aan het bouwen van twee nieuwe tanks voor het oostelijke deel van het dorp Kilangala.de laatste getoond op de foto hier onder.

Leerlingen van de technische school en de eigen bevolking samen hebben twee nieuwe stenen watertanks gemetseld van eigen gemaakte baksteen. De voorziening is bijna klaar en deze zomer gaan we op bezoek in het dorp en kunnen we hopenlijk de nieuwe tapkranen in bedrijf stellen. Hiermee is de watervoorziening in het dorp klaar en kunnen de bewoners water tappen op geringe loop afstand.

     

pagina 1 van 15

Donateur worden?

U kunt eenvoudig donateur worden van Water for Everyone.

Er zijn diverse manieren om uw steun te geven aan het verwezenlijken van ons doel!

Via IDEAL online snel en gemakkelijk een gift geven.

 

Water for Everyone is een door de belastingdienst erkende ANBI. (algemeen nut beogende instelling)

Hiermee zijn bijv uw giften of donaties fiscaal aftrekbaar.  (erkend m.i.v. 1 jan 2011).  Een Overeenkomst Periodieke gift in geld formulier is hier te downloaden.

Water for Everyone wil principieel geen CBF keurmerk dragen vanwege de kosten die dit van onze kas vraagt. (250 Euro) We besteden dit door u aan ons gedoneerde geld liever aan de uitvoering voor ons doel.

Adres & contactgegevens

Stichting Water for Everyone
p/a Cantecleer 51
9291 AR Kollum, Nederland
Tel: +31 (0) 511 452766 / +31 (0)58 2846215  

e mail: info@waterforeveryone.nl

Voor giften: ING bank: NL13INGB0004251296 t.n.v. Stichting Water for Everyone te Kollum.

Water for Everyone is een Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI)

KvK 01179199   

RSIN 8221.90.394   

Contactformulier

Leo Groendijk
initiatiefnemer van Stichting Water for Everyone

 "de kennis en ervaring uit je dagelijkse werk mogen gebruiken voor een stichting als deze is voor mij persoonlijk een zeer waardevol iets. 

Een prachtig mooi gezegde van de Chinese wijsgeer Ziao Ling was en is: "Geef een man een vis en je voedt hem voor een dag. Leer hem vissen en je voedt hem zijn leven lang."