Schoon drinkwater, een recht voor iedereen!
Je bent hier:  Home  /  Nieuws

Nieuws

Voor overzicht nieuwsbrieven klik hier.  

Water Laboratorium op nieuw VTC te Sanya Juu, Tanzania

22 mei 14:49 uur

Er ligt een plan op tafel om op de nieuw te bouwen VTC te Sanya Juu  een bescheiden waterlaboratorium te bouwen waar jonge leerlingen kunnen gaan leren hoe je de kwaliteit van water kunt meten en beoordelen. Daarnaast wordt er ook aandacht besteedt aan drinkwater zuivering en de techniek van pompen en leidingen.

Op dit moment wordt het onderwijs programma in kaart gebracht en zijn de eerste lab hulpmiddelen verzameld om opgestuurd te worden vanuit Nederland naar Tanzania. OPNIEUW te Buitenpost heeft reeds toegezegd het meubilair voor het lab ter beschikking te stellen. Op het kaartje hier onder is te zien waar de school wordt gebouwd.

1 Juni a.s. wordt een 20 ft container geladen met spullen voor het boren naar grondwater en de bovengenoemde spullen kunnen tevens mee in deze vracht. Zie ook het bericht hier onder.

Boorstelling Tanzania gereed voor gebruik

1 mei 08:19 uur

In April 2023 zijn Leo Groendijk en Doede Terpstra naar Moshi (Noord Tanzania) afgereisd voor de in bedrijf stelling van de nieuwe grond boor installatie die lokaal naar water kan gaan boren. Eerst voor trainingen in deze regio maar later wordt de machine verhuisd naar de veel drogere regio Sumbawanga in West Tanzania.

Een aantal materialen voor de machine zijn lokaal aangepast en ingekocht om de machine veilig in bedrijf te kunnen stellen. Slangmaterialen, koppelingen, hydraulische olie, PVC buizen voor de geboorde waterbron etc zijn allemaal aanwezig en de machine heeft uiteindelijk even proefgedraaid in de werkplaats.   

Er is een eerste boorlocatie vastgesteld voor een training in Oktober waarbij o.l.v. Jelmer Horenga van ENCOR Marum, een aantal Tanzanianen gaan leren hoe met de machine naar water te kunnen boren en een bron te maken. 

Ondertussen zijn we op zoek naar sponsoren die ons willen helpen om een kleine transport-trailer naar Tanzania te kunnen sturen vanuit Nederland. Deze zal op termijn nodig zijn om de kleine boormachine veilig van A naar B te kunnen vervoeren. Mocht u dit specifiek willen steunen dan kunt u financieel helpen met een gift.

Verder wordt gewerkt aan het plan om een wateropleiding op te gaan starten op een technische school (Vocational Training Centre) in Sanya Juu, een uur rijden vanaf Moshi. Dit wordt gekoppeld aan de opleiding tot watertechnisch installateur (ook wel loodgieter genoemd).

In Juni gaat een container met trailer, IBC's, filtermateriaal, een waterpomp, zonnepaneel en regelaar etc en ook een bescheiden selectie school materiaal op transport naar Dar es Salaam. Het bedrijf OPNIEUW in Buitenpost heeft ook toegezegd lab-meubilair ter beschikking te stellen voor de school. Fantastisch gebaar! Stichting De Baanderij in Gouda regelt het transport van de 20ft container vanaf Rotterdam.

 

    

Op de foto's wordt hard gewerkt om de aanpassingen door te voeren. Laswerk links zonder laskap (!). Op de foto rechts is een veiligheidskap gemaakt ter bescherming tegen draaiende delen (V-snaren en starterskrans)

ENCOR helpt Tanzanianen naar water te boren

26 dec 2022 20:14 uur

 

ENCOR bodemwarmte uit Marum helpt ons met kennis en hun ervaring bij de aanschaf en het gereedmaken van een kleine mobiele grond boor installatie die op termijn in Tanzania gebruikt gaat worden om naar water te boren. De aanschaf is mogelijk gemaakt door een donatie vam de Diaconie van de PKN te Burum.

Het boren naar water is een van de speerpunten voor Water for Everyone waarmee we mensen in de derde wereld willen helpen naar water te zoeken nu de regen in deze landen meer en meer onvoorspelbaar wordt. 

Nieuwe drinkwater tappunten in Kilangala, Tanzania

8 jul 2022 19:20 uur

Afgelopen maand is de laatste hand gelegd aan de aanleg van een 6 tal nieuwe drinkwater tappunten in het oostelijk deel van het dorp Kilangala (mission).

In het voorjaar zijn twee nieuwe stenen opslag tanks gemetseld en een opvangbassin bij een nieuw gevonden bron in het dorp. Het water uit die bron wordt nu gebruikt voor de watervoorziening in Kilangala.

De westeijke bron van het dorp gaf niet voldoende water en derhalve is een paar jaar geleden het besluit genomen een nieuwe bron te ontsluiten en te gebruiken.

Water for Everyone heeft de materialen gesponsored en de eigen bevolking heeft het werk uitgevoerd.

12 Juni j.l. was er een feestelijke opening van een van de nieuwe tap punten door de voorzitter van Water for Everyone, Leo Groendijk. Leo was samen met zijn vrouw Stien en dochter Trynke met haar vriendin Mercedes op bezoek in het dorp. Naast de waterzaken zijn er ook een paar korfbal clinics gegeven door Stien en Trynke.

Het dorp kan nu beschikken over voldoende drinkwater en er wordt gewerkt aan uitbreiding van het distributiesysteem zodat ook beide scholen in het dorp voldoende water kunnen tappen.   

    Een van de nieuwe watertappunten in het dorp

 De eerste emmer water getapt door voorzitter Leo Groendijk en dorpsleider Aron Simae

Boren naar water in Kilangala eo (Tanzania)

30 mei 2022 19:21 uur

Voor de lokale boeren in Kilangala en omgeving gaan we proberen te boren naar grondwater. De afhankelijkheid van regenwater is groot en daardoor dreigen oogsten te mislukken. Om de boeren meer zelerheid te bieden voor goede oprengsten gaan we in kilangala en omstreken proberen te boren naar diep grondwater. M.b.v. hulp door advies van firma REMON waterbehandeling uit Marum is een kleine mobiele boorinstallatie aangekocht die op dit moment onderweg is naar Dar es Salaam. Het is een proces van leren en ervaring opdoen met de techniek van het boren. Hieronder een afbeelding van aangeschafte de boorinstallatie. De aanschaf is mogelijk gemaakt door een donatie van de diaconie van PKN Burum.

pagina 1 van 16

Donateur worden?

U kunt eenvoudig donateur worden van Water for Everyone.

Er zijn diverse manieren om uw steun te geven aan het verwezenlijken van ons doel!

 

Water for Everyone is een door de belastingdienst erkende ANBI. (algemeen nut beogende instelling)

Hiermee zijn bijv uw giften of donaties fiscaal aftrekbaar.  (erkend m.i.v. 1 jan 2011).  Een Overeenkomst Periodieke gift in geld formulier is hier te downloaden.

Water for Everyone wil principieel geen CBF keurmerk dragen vanwege de kosten die dit van onze kas vraagt. (250 Euro) We besteden dit door u aan ons gedoneerde geld liever aan de uitvoering voor ons doel.

Adres & contactgegevens

Stichting Water for Everyone
p/a Cantecleer 51
9291 AR Kollum, Nederland
Tel: +31 (0) 511 452766 / +31 (0)58 2846215  

e mail: info@waterforeveryone.nl

Voor giften: ING bank: NL13INGB0004251296 t.n.v. Stichting Water for Everyone te Kollum.

Water for Everyone is een Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI)

KvK 01179199   

RSIN 8221.90.394   

Contactformulier

Leo Groendijk
initiatiefnemer van Stichting Water for Everyone

 "de kennis en ervaring uit je dagelijkse werk mogen gebruiken voor een stichting als deze is voor mij persoonlijk een zeer waardevol iets. 

Een prachtig mooi gezegde van de Chinese wijsgeer Ziao Ling was en is: "Geef een man een vis en je voedt hem voor een dag. Leer hem vissen en je voedt hem zijn leven lang."